Färjedrift och hållbarhetstänk. Intervju med Destination Gotland.

Destination Gotland Dekorativ Bild

Varje år strömmar runt en miljon turister till Gotland. Resan från fastlandet sker oftast med färja. Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland, berättade om färjedrift med hållbarhetstänk.

Tio mil från svenska kusten ligger ett av våra främsta besöksmål: Gotland. Sveriges största ö har solsäkra somrar, en häpnadsväckande natur året runt och en historie- och kulturrikedom som sträcker sig från forntid till nutid. Klart att det lockar besökare. Destination Gotland bedriver färjetrafik mellan Visby, Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik, och turerna är många: Fyra fartyg transporterar årligen cirka 1,76 miljoner passagerare, 560 000 personbilar och 810 000 längdmeter gods.

Destination Gotland arbetar kontinuerligt med att reducera bränsleförbrukningen med 1%. Rederiet har ett av Europas modernaste trafiksystem till sjöss och kör med fartoptimering, vilket innebär att de tar del av rutter och väder för att säkerställa bästa väg när det gäller bunkerförbrukning.

Vinner miljön på att man tar färjan istället för flyget?

Ja, eftersom koldioxidutsläppen per passagerare är mycket lägre på fartygen. Skillnaden har blivit ännu mer märkbar med vår LNG-drivna färja Visborg. M/S Visborg är det senaste steget mot en klimatneutral färjetrafik. Den drivs med flytande naturgas.

Vad är fördelen med LNG?

Vårt nya framdrivningsbränsle LNG är lågsvavligt. Det minskar svavelutsläppen med upp till 99 %. Fördelen är också att CO2-utsläppen, i jämförelse med dieselolja, minskar med upp till 20 %. Dessutom har vi möjligheten att blanda i biogas, LBG, vilket minskar vår miljöpåverkan ytterligare. Det bidrar till en renare natur och en renare arbetsmiljö för våra medarbetare.

Hur ser det övriga hållbarhetsarbetet ut?

Fartygen arbetar kontinuerligt med att byta ut kemikalier ombord till ännu mer miljövänligare alternativ, för att värna om både miljö och medarbetare. Köttet och kycklingen som serveras ombord är svensk, fisken och räkorna kommer från hållbart fiske, och äggen har värpts av frigående höns. Ombord serveras även veganrätter. Kaffet dricks ur muggar tillverkade av gräs, utan plastlock.

Destination Gotland medverkar till utgivningen till Natur och miljöboken. Varför har ni valt det?

Vi vill bidra till en ökad kunskap om miljö till skolelever och inspirera till att man kan få en toppensemester på hemmaplan, året runt. Gotland har så mycket natur och kultur att erbjuda att det är en helårsdestination – och färjeturen är en del av upplevelsen.

Undersökningsenkät

Du kan nu använda Miljöböckerna via Skolon!

Skolon logga 256x256 pixlar
Länken öppnas i en ny flik
och tar dig till Miljöböckerna.se