Tävla i Kartongmatchen!

I Sverige är vi världsbäst på återvinning. Eller nja, vi backar bandet lite – nästan bäst. När det gäller just dryckeskartonger är vi faktiskt fortfarande på efterkälken i jämförelse med övriga europeiska länder. Visionen med Kartongmatchen är att ändra på det.

Varje dag konsumeras oerhörda mängder vatten, mjölk och juice i hela världen. Materialet som de förvaras i, till exempel mjölkkartonger, är också en resurs att vara rädd om. Det kan användas till nya produkter om vi lämnar in det till återvinning. På så sätt sluter vi kretsloppet.

Att lära sig nyttan med återvinning är tanken bakom Kartongmatchen 2021-2022 som pågår i Sverige och Finland just nu. Tävlingen är ett initiativ av Tetra Pak som riktar sig till elever från förskoleklass upp till årskurs 6, och lär på ett enkelt, kul och kreativt sätt ut hur vi återvinner förpackningar och undviker matsvinn.

Det har gett resultat – under de år Kartongmatchen har funnits har återvinningen ökat i Sverige och idag samlas 50 % av alla kartongförpackningar in till återvinning.

Vill du och din skolklass vara med och göra Sverige grönare?
Det finns fina priser att vinna, men mest vinner miljön på det. Tävlingen består av fyra delar, en introuppgift och tre ”matcher”:

Match 1: Vi återvinner
– handlar om vad vi gör i hemmet. Läs mer hos TetraPak

Match 2: Återvinningskampanjen
– går ut på att skapa en egen kampanj som kan tryckas på en mjölkpackning. Läs mer om Match 2 hos TetraPak

Match 3: Berätta för 100
– i denna match får barnen sprida kunskapen om återvinning av dryckeskartonger. Läs mer om Match 3

Priser: Din klass kan vinna 10 000 kr till en upplevelse, men det finns även andra priser och snabbhetspremier Alla deltagare får även ett fint diplom. Jorden vinner på att vi återvinner, men att tävla gör saken lite roligare. Lycka till!

Undersökningsenkät

Du kan nu använda Miljöböckerna via Skolon!

Skolon logga 256x256 pixlar
Länken öppnas i en ny flik
och tar dig till Miljöböckerna.se