Sabbe Sahlén, som driver Coop i Laholm, är en av dem som köper in matvaror från lokala tillverkare och vurmar för gröna varor.
Om vi kunde ta ett kliv tillbaka i historien, ett i runda slängar 170 år långt steg, skulle vi hamna i ett utpräglat jordbruksland. På den tiden var de flesta av oss självförsörjande bönder som, bokstavligt talat, framställde maten från ax till limpa.
Begreppet närodlat fanns inte eftersom motsatsen saknades. Ekologiskt var en annan självklarhet. Sedan gick det fort – industrierna, massproduktionen och importen gjorde intåg. 100 år senare fanns varor långt bortifrån på var mans bord, om än som festlig helgmat. Men den lyxiga avokadon och vindruvorna blev med tiden vardagsvaror, och samtidigt svallade gröna vågor.
Idag är vi miljömedvetna som aldrig förr. Vi bryr oss om odlingsprocesser och vill ha närproducerat – en återgång till svunna, mer hållbara tider. Cirkeln är på väg att slutas. Men för att konsumenten ska välja sundare måste självklart i första hand handlaren göra det.
Du har valt att satsa på klimatsmarta varor, Sabbe.
Kan du berätta om utvecklingen?
– Under de tio senaste åren har efterfrågan av ekologiska och kravmärkta produkter ökat markant. Allra störst är efterfrågan på närproducerat. Jag tror att folk är mer medvetna idag och vill veta vad de stoppar i sig och varifrån varan kommer.
Vad är det för sorts varor och varifrån kommer de?
– Vi har många lokala leverantörer. Jag handlar mycket av Arla-bönder och potatisodlare omkring Laholm. Jag har också ett bra samarbete med Wapnö gård, som ligger norr om Halmstad.
De levererar alltifrån kött och mejerivaror till mjöl och grönsaker. Det positiva med dem är att allt återvinns som ett litet kretslopp. Det är också viktigt för mig att det är hållbart i hela kedjan, t.ex. att de lokala aktörerna har kollektivavtal.
Skälen till att välja lokala varor är flera. Närproducerade varor innebär färre utsläpp eftersom de inte behöver transporteras långt.
Det betyder även att tillverkningen lyder under svensk lag, det vill säga att djurhållning och annat kan kontrolleras.
Ekologisk mat innebär att man inte får använda konstgödsel och syntetiskt framställda bekämpningsmedel i odling, samt att djuren äter ekologiskt foder, kan vistas utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.
Jag har barn i skolåldern och ser hur viktigt det är att i tidig ålder börja prata om miljö och mat, hur vi alla bidrar till en bättre utveckling med mindre transporter både för djur och klimat.
Du har också Sveriges bredaste sortiment av ekologiska alternativ.
– Idag är cirka 10 % av alla varorna i butiken ekologiska, och det är produkter inom alla kategorier – mejeri, frukt och grönt, kött mm.
Det vegetariska utbudet växer enormt mycket. När jag kontaktar lokala leverantörer är det mer fokus på närproducerat än på ekologiskt, men självklart strävar vi efter att öka det utbudet.
Coop har två gånger utsetts till Sveriges mest hållbara matkedja. Berätta om er gemensamma miljöpolicy.
– I oktober 2020 signerade Coop Sverige ett åtagande att utveckla vetenskapligt baserade klimatmål i enlighet med Science Based Targets. Det är målsättningar som företag kan sätta för att sänka sina växthusgasutsläpp. De sätts i enlighet med vad som enligt forskning krävs av respektive bransch och verksamhet för att världen tillsammans ska nå målet om max 1,5 grads uppvärmning. Dessa mål omfattar hela vår verksamhet – butiker, lager, transporter och produkterna vi säljer.
Coops största miljöpåverkan, upp till 98 procent, kommer från de livsmedel vi säljer. De resterande två procenten kommer från den egna verksamheten, såsom godstransport, elförbrukning och distribution.
Vi vill därför underlätta för konsumenterna att handla på ett hållbart sätt och har lanserat hållbarhetsdeklarationer på alla livsmedel.
Du som kund kan göra ett stort bidrag, bland annat genom att äta mer frukt och grönt, minska på köttet och minska matsvinnet.
Coop i Laholm bidrar till utgivningen av
Natur och miljöboken. Varför ni gjort det valet?
– Jag har barn i skolåldern och ser hur viktigt det är att i tidig ålder börja prata om miljö och mat, hur vi alla bidrar till en bättre utveckling med mindre transporter både för djur och klimat.
Efter att ha bläddrat igenom Natur- och miljöboken har även intresset för att odla lite grönsaker i trädgården ökat.
Det har också lett oss till att besöka lokala leverantörer, som bland annat Wapnö gårdsbutik, som säljer allt till privatpersoner som jag som handlare kan köpa.
VILL DU VETA MER?
På Coops hemsida kan du hitta mer information om hur de arbetar med hållbarhet i alla led.