Götene - en unik plats i Sverige och världen!
Trakterna i Götene kommun är sinnebilden för den svenska idyllen, ett grönskande jordbrukslandskap med gårdar och röda stugor, fornminnen, naturreservat och världsarv.
Kommunen arbetar aktivt med att visa och tillgängliggöra en värdefull miljö och vårda den för framtiden.
En av dess förkämpar är Anna Gustafsson, verksamhetsutvecklare inom barn- och ungdom, som borgar för miljöundervisning i skolan.
Götenes vision 2040 är att bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Vad innebär det?
-Tanken är att beskriva hur vi vill att vårt samhälle ska se ut 2040 och hur människor ska uppleva att det är att bo, besöka och verka i Götene kommun. Vår vision har en tydlig ambition som kräver stort engagemang och lyhördhet. Den handlar helt enkelt om att ta vara på och göra det mesta och det bästa av att vara just en landsbygdskommun med våra unika förutsättningar och möjligheter.
Vi vill bli Sveriges bästa landsbygdskommun för barnens skull och för att alla ska kunna leva ett gott liv. Den utvecklas med respekt för vår historia, med kärlek till naturen och med stort fokus på hållbarhet.
Och där, Anna, kommer vi in på barn och utbildning. Du har en bakgrund som lärare i fritidshem och rektor, och nu ser du till att Natur- och Miljöboken används i kommunen. Hur stor skillnad tror du att klimatundervisning i unga år kan göra för framtiden?
-Klimatundervisning i unga år kan verkligen göra en stor skillnad för framtiden, både på individuell och gruppnivå. Att börja utbilda barn om klimatfrågor tidigt ger dem både kunskap och verktyg för att förstå och hantera de utmaningar som kommer.
Det handlar inte bara om att ge fakta utan också om att skapa en känsla av ansvar och engagemang. När barn och unga lär sig om klimatförändringar och dess konsekvenser kan de också bli aktiva förändringsagenter i sina familjer, skolor och i andra sammanhang som till exempel i föreningar.
Dessutom handlar det om att ge dem en känsla av empowerment. Genom att lära ut hållbara vanor och ge dem möjlighet att vara med och fatta beslut om klimatfrågor, kan vi bidra till att bygga en generation som inte bara förstår problemen utan också har en drivkraft att vara en del av lösningen.
Ni har en sällsynt värdefull natur- och kulturmiljö.
Det måste vara en ynnest att ha närhet till naturen när man värnar om den. Hur använder sig skolor av den unika miljön i undervisningen?
— Götene kommun ligger ju fantastiskt till – med platåberget Kinnekulle och en del av Vänerns strand – så skolorna här har riktigt fina möjligheter att använda naturen i undervisningen.
Generellt används Götenes natur i skolan på flera sätt:
• Utomhuspedagogik
Många skolor tar undervisningen utomhus, inte bara i ämnen som idrott och biologi, utan även i matte, svenska och teknik. Till exempel kan elever mäta träd, läsa sagor ute, eller studera geologiska fenomen på Kinnekulle. Många skolgårdar har fantastisk natur.
• Temadagar och fältstudier
Skolorna anordnar ofta utflykter till platser som Utsiktstornet på Kinnekulle, Munkängarna, stenbrottet eller Vänerns stränder för att studera natur, kulturhistoria och ekosystem i verkligheten.
• Samarbeten med naturum och föreningar
Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle används ibland i skolarbetet, och föreningar är med och stöttar aktiviteter som friluftsdagar, vandringar och skridskoåkning.
• Långsiktiga projekt
Vissa skolor har tillsammans med Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle projekt där eleverna planterar, sköter eller studerar naturen över längre tid. På så vis lär de sig om biologisk mångfald och hållbar utveckling i praktiken.
• Äventyrs- och friluftspedagogik
Man utnyttjar närheten till skog och berg för att träna samarbete, problemlösning och fysisk aktivitet genom exempelvis orientering och naturnära äventyr.
En sista fråga. Nyligen överlämnades en utredning om läroplanen. Tror du att det kan påverka miljöutbildningen i skolan?
-Det är möjligt att en sådan utredning kan påverka miljöutbildningen i skolan, beroende på vad skrivningarna blir.
Om utredningen fokuserar på att stärka hållbar utveckling och miljömedvetenhet inom utbildningen, kan det innebära att det blir ett större fokus på miljöfrågor i läroplanen. Det skulle kunna innebära mer integrering av ämnen som klimatförändringar, biologisk mångfald, hållbar resursanvändning och miljöansvar i olika ämnen och på olika nivåer i utbildningen.
Så länge miljöutbildningen förblir en prioriterad fråga i läroplanen kan utredningen vara ett steg mot att ge den ännu mer tyngd i undervisningen.
Fakta om Götene Kommun
I kommunen finns 25 naturreservat, varav de flesta är belägna på berget Kinnekulle vid Vänerns sydöstra strand. Götene har en rik kulturell historia med hällristningar, medeltida kyrkor, slott och herresäten. Sydost om Kinnekulle ligger Husaby kyrka och St Sigfrids källa, där Olof Skötkonung enligt sägnen döptes till Sveriges första kristna kung.
Flera aktörer i näringslivet stödjer utbildningen med Natur- och Miljöboken i kommunen: Götene Vatten & Värme, Kinnekulle Energi, Kinnex, Nolato Gota, Götenebostäder och Paroc AB Owens Corning.
Götene är en av nio västsvenska kommuner som ingår i samarbetet kring Platåbergens Geopark. Den utnämndes 2022 till Sveriges första globala geopark av Unesco. Bergslandskapet har geologiska platser och landskap som anses som världsunika. Målet med en geopark är att kombinera bevarande av naturmiljöer med hållbar utveckling och främjande av naturturism.

Att implementera klimatundervisning genom exempelvis böcker som Natur- och Miljöboken är ett konkret sätt att göra det möjligt för unga att både förstå och aktivt delta i lösningarna på klimatkrisen. Jag tror att det, i kombination med att ge barn en röst i klimatfrågor, kommer att vara avgörande för att skapa en mer hållbar framtid.
Anna Gustafsson


