Klimatsmart huvudstad

 

GetImage.aspx

Framtidsvisioner brukar vara skrämmande. Men bostadsbolaget Det medeltida Stockholm påstås ha varit så smutsigt att stanken kändes på en mils avstånd. Idag, flera hundra senare, är vår huvudstad en ren stad. Stockholm är så pass föredömlig i miljöfrågor att den för fem år sedan, år 2010, utnämndes till Europas miljöhuvudstad av Europeiska kommissionen. Men Stockholm strävar efter att bli en ännu grönare stad. Här bedrivs pågående projekt som uppmuntrar såväl privatpersoner som företag att förbättra livskvaliteten både kort- och långsiktigt. Siri Maassen och Charlotta Hedvik, som arbetar med projekten Klimatsmarta stockholmare respektive Klimatpakten på Miljöförvaltningen, svarade på frågor om miljöarbetet i Stockholm.

 

 

Hur och när kläcktes idén till Klimatsmarta stockholmare?



Siri: Staden insåg tidigt vikten av att kommunicera klimatfrågan på ett positivt och inspirerande sätt till medborgarna i Stockholm och sökte därför projektmedel från det så kallade ”Klimatinvesteringsprogrammet” 2007. Projektet blev så lyckat att man bestämde sig för att göra det permanent 2012. 
Vi arbetar med att föra en dialog med stockholmarna kring vad staden gör i klimat- och energifrågor samt och vad stockholmarna kan göra genom aktiva val i vardagen.

 

 




Er handbok Klimatsmart i hemmet innehåller en mängd bra tips för att lära sig leva miljövänligt. Men just den stora mängden kan kännas lite övermäktig. Om du bara fick ge några stycken tips – dina bästa – vilka skulle du då välja?



Siri: Det som är så bra med många olika tips är att man som läsare tar till sig de tips som känns enklast och bäst för just en själv. Ofta fungerar vi ju så – att vi gärna börjar med något som känns lätt att förändra. Det kan vara helt olika saker för olika personer. Förhoppningsvis får man blodad tand och fortsätter förändra andra saker lite pö om pö. Själv tilltalas jag mest av tipsen för garderoben och köket.
Det måste vara en extra stor utmaning att jobba med miljö i en storstad. Hur får man den stora majoriteten av stockholmare att anamma miljötänk?



Siri: Det gäller att se positiva lösningar istället för en jobbig förändring. Vi försöker anpassa budskapet till den målgrupp vi talar till så att dessa upplever det hållbara lösningsförslaget som attraktivt. Just nu lägger vi t.ex. sista handen vid en klimatkokbok som vi hoppas ska inspirera de som är sugna på att äta mer klimatsmart men inte vet hur man gör.
Klimatpakten, miljöprojektet som riktar sig till näringslivet, undertecknades för första gången 2007 med ett litet antal företag i Stockholmsregionen. Nu är antalet företag uppe i 190 stycken. Hur lockar man företag att delta och vad vinner företagen på det – är det ren goodwill?

Charlotta: Vi har använt olika metoder att informera om Klimatpakten till företag verksamma i Stockholm. Ett är företagsbesök, ett annat är att synas på evenemang för företag som är intresserade av miljö. Många företag får information från andra företag om Klimatpakten. Företagen får nätverka över branschgränserna med andra företag som är intresserade av miljöfrågor. En del har gått med för att hitta kunder och samarbetspartners. Medlemsföretagen kommer närmare stadens politiker och staden lyfter fram de företag som har genomfört intressanta åtgärder och som har affärsidéer som leder till minskad miljöpåverkan. En viktig del av nätverket är att företagen inspirerar varandra. De som inte har kommit så långt med miljöarbetet hittar många bra idéer och förebilder inom nätverket.

 

klimatsmart-stockholmare_citat



Stockholms stads miljömål har varit att utsläppen av växthusgaser – som år 1990 var 5,4 ton per stockholmare – ska ned till 3 ton senast år 2015. Nu är 2015 här. Kommer vi att nå målet?



Charlotta: Enligt våra beräkningar kommer vi att klara målet 3 ton per person och år 2015. Eftersom statistiken släpar efter med 1-2 år så har vi nu inte ens siffror för 2014. Men. 2012 och 2013 ökade inte utsläppen från transporter, uppvärmning och elanvändning inom stadens gränser så det ser ut som om målet kommer att nås… Nu arbetar vi för att nå målet 2,3 ton koldioxidekvivalenter per person och år 2020.

 

 




Hur grön är Stockholm som stad i jämförelse med andra svenska städer och huvudstäder i världen?



Charlotta: Det är svårt att jämföra städer miljöarbete efter som alla städer har sina egna förutsättningar. Stockholms klimat- och miljöarbete lyfts ofta fram i olika sammanhang internationellt när nya innovativa idéer och ett gediget och långsiktigt arbete ska presenteras. Staden vann också titeln Sveriges klimatstad 2014 i WWF:s tävling Earth Hour City Challenge. Stockholm vann inte den internationella delen av tävlingen, men fick ett hedersomnämnande.

 

klimatsmart-stockholmare_bilder_namn

Hur viktig är miljöinformation i tidig ålder som Natur & Miljöboken? 



Siri: Att få kunskap om hur man kan leva mer hållbart tidigt tror jag är oerhört viktigt. Det är ofta tidigt som vanor sätts och därefter hänger i resten livet ut. Som barn är man väldigt mottaglig för olika lösningar. Dessutom har barn- och ungdomar generellt sett stort patos för frågor som rör djur, natur, miljö och klimat.

 

www.stockholm.se kan du ladda ner eller beställa handboken Klimatsmart i hemmet. Här hittar du även mer information om Klimatsmarta stockholmare, Klimatpakten och den prisbelönta gratisappen Upptäck Stockholm. Klimatsmarta stockholmare har dessutom en egen Facebook-sida som ständigt uppdateras. 
Den som vill veta mer om stockholmarnas liv och leverne samt om stadens hälsovådliga miljö på medeltiden rekommenderas ett besök på Medeltidsmuseet:
 www.medeltidsmuseet.stockholm.se.


Text: Kristina Nordström Töyrä

Undersökningsenkät

Du kan nu använda Miljöböckerna via Skolon!

Skolon logga 256x256 pixlar
Länken öppnas i en ny flik
och tar dig till Miljöböckerna.se