< Tillbaka till startsidan

Cecilia är läraren som blev polarguide med både Arktis, och Antarktis, som arbetsområden. Cecilia är utbildad geograf, och har tidigare varit anställd på Vetenskapsakademien. Hon var även den första svenskan som nådde den geografiska sydpolen.

Under tre till fyra månader om året arbetar Cecilia Hed Malmström som biträdande expeditionsledare och föreläsare på de båtar som tar med turister till polarområdena. Dessutom blev Cecilia, i början av 90-talet, den första svenska kvinnan att nå den geografiska sydpolen. På den vindpinade glaciärskorpan, där temperaturen många gånger kunde sjunka ned till -58 grader, arbetade hon som borrtekniker i ett internationellt forskarteam vars uppgift var att uppföra ett teleskop.

Cecilia har även skrivit boken ”Mina motpoler” där hon på ett medryckande och personligt sätt berättar om sitt liv och sina många resor till Nord- samt Sydpolen.

Att resa till Antarktis för att under fyra månader bo samt arbeta under primitiva förhållanden, dessutom i en extrem och isolerad miljö, kräver en övertygande personlig drivkraft. Att övervinna sina rädslor och testa sina gränser är ett, av många, ämnen som Cecilia föreläser om.

Polarturism och miljöfrågan är förstås en konflikt i sig. Men jag tänker så här, att eftersom vi inte kommer att kunna få resebolagen att sluta med sådana resor är det min och mina kollegors uppgift att öka kunskapen om hur miljön i polarområdena påverkas av klimatförändringarna och hur var och en kan minska sin klimatpåverkan.”

Boka en föreläsning om klimatpåverkan
Polarforskaren Cecilia Hed Malmström packar inte bara väskorna för att resa till Arktis och Antarktis när plikten kallar. Hon kommer gärna till er för att hålla en informativ, rolig och framförallt viktig föreläsning om sina resor till polarområdena och hur den arktiska klimatpåverkan hör ihop med vår vardag.

Vill ni att Cecilia Hed Malmström besöker er? Kontakta Cecilia direkt eller skriv till info(a)nmboken.se så berättar vi mer.

Smakprov på Cecilias föredrag, klicka här.

EKORREN MICKE

Ekorren Micke är Natur & Miljöbokens vetgiriga maskot. Mickes jobb är att vara med på intervjuer, presentera klasstävlingen och ställa frågor på barns vis.

header image

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Copyright © 2020 Kunskapsförlaget

Design by Sweetcreatives